Rekordnú megahrudku uvarili Rusíni v roztockej Hvezdárni

21.09.2008 Svidník

Roztoky 21. septembra (TASR) - Rekordnú megahrudku, čo je tradičné veľkonočné jedlo Rusínov, pripravili dnes v obci Roztoky v okrese Svidník. Kulinárskej špecialite, ktorú zapíšu do Slovenskej knihy rekordov, padlo za ...
Ako informovali organizátori, ďalším slovenským pokoreným rekordom bol aj najväčší počet vajec rozbitých na jednom mieste.
Megahrudka mala obvod 230 centimetrov, čo je približne stonásobok jej klasickej podoby. Varili ju v špeciálnej nádobe. Museli pri nej postaviť štyri metre vysoké lešenie s hákom, na ktorý hrudku uloženú v špeciálnom vreci zavesili, aby mohla odkvapkať. Pred dvomi rokmi už pripravili v tejto nádobe aj rekordný tatarčaný maxipiroh.
Megahrudku varili v areáli roztockej Hvezdárne v rámci spoločensko-kultúrneho podujatia Z úrody na streche Európy. Zorganizovalo ho spolu s partnermi občianske združenie Chránime kraj pod Duklou s podporou Ministerstva kultúry SR. Jeho súčasťou bola škola autentického ľudového tanca, folklórny program Už sme žitko pokosili a ukážky tradičných remesiel a rusínskej kuchyne.
 

Vyberte región